FAQs
Preguntes Freqüents
Els familiars han de saber que són lliures de triar l’empresa funerària que es desitgi per a la prestació del Servei i que cap asseguradora, hospital, residència o centre geriàtric pot imposar una empresa en particular, sigui o no del municipi on esdevé la defunció o el qual serà la destinació final del difunt. En cas de tenir una assegurança de decessos es pot avisar directament a la funerària escollida i aquesta es posarà en contacte amb la companyia asseguradora.
Què fer en cas de defunció?
Disposem d’un telèfon de guàrdia (+34 669 494 261) per atendre trucades 24 h., cada un dels dies de l’any. Un cop rebut l’avís, un agent es dirigirà el més ràpid possible al domicili, hospital, residència o qualsevol altre lloc on s’hagi produït la defunció indicat prèviament. La documentació necessària per a la gestió dels tràmits pertinents és:
- Certificat Mèdic de Defunció o Full d’Atenció Urgent signada pel metge que confirmi el èxitus.
- DNI de la víctima
- DNI de la persona que sol·licita el servei
- Títol de l’nínxol o sepultura, si es disposa d’alguna en propietat
- Pòlissa actualitzada i / o últim rebut si es té contractada una assegurança de decessos
Defunció natural vs. defunció judicial
En la majoria de casos, les defuncions són certificades per un metge indicant la causa de la mort. Aquestes són les anomenades defuncions naturals. Les defuncions que es produeixen per causes indeterminades o que no es poden assegurar en el moment de la defunció són les defuncions judicials. En aquest cas, després de l’actuació de la Guàrdia Civil i la Policia Judicial, s’ha de traslladar el difunt a l’Institut Anatòmic Forense, situat a Palma, perquè se li practiqui l’autòpsia i determinar oficialment quina ha estat la causa de la mort. Un cop confirmat el motiu de la defunció, és necessària la intervenció d’un jutge que autoritzi el trasllat de la víctima des de l’Institut per poder continuar amb els procediments habituals de totes les defuncions.
Destinacions finals del difunt
- Inhumació: enterrament en un cementiri (nínxol o sepultura).
- Incineració
No hi ha altres alternatives, encara que tant la inhumació com la incineració poden implicar altres tractaments transitoris en cas de trasllat.
Què fer amb les cendres?
- Inhumació de l’urna en una sepultura o columbari.
- Soterrar o escampar les cendres a la terra. En aquest cas l’urna ha de ser biodegradable. Els cementiris tenen un espai a les zones comunes per fer-ho.
- Dipositar l’urna biodegradable sota terra (en un jardí o un test) i plantar un arbre allà mateix.
- Dipositar l’urna al mar. En aquest cas l’urna també ha de ser biodegradable.
- Conservar l’urna o mini urna a casa.
- Conservar una part de les cendres en un collaret.
Què convé més, inhumació o incineració?
Aquesta és una qüestió molt personal en què intervenen les creences i preferències de cadascú. Cal tenir en compte, però, que la inhumació implica, al cap de certs anys, altres tractaments de les restes mentre que la incineració és un procediment que comença i acaba amb la cremació de el cos.
Qui es fa càrrec de les despeses del servei funerari?
- La persona contractant del servei (familiar, amic o persona propera)
- L’assegurança de decessos, en cas de tenir-ne una de contractada
- El municipi on es produeix la defunció si es tracta d’una persona indigent
Què inclou el nostre servei integral?
Funerària del Migjorn ofereix diversos serveis integrals que inclouen tots els tràmits que no necessiten de la intervenció directa del contractant o d’algun hereu per facilitar el màxim les gestions que implica aquesta difícil situació. Consulta tota la informació detallada aquí.
Disposem d'un servei bàsic?
Sí. En el cas que el / la contractant del servei vulgui tramitar tota la documentació per si mateix o mateixa podrà contractar el nostre servei bàsic on només gestionarem el que és imprescindible per dur a terme les tasques estrictament funeràries. En aquest cas, el / la contractant del servei comptarà amb el nostre assessorament telefònic en cas de necessitar-ho, però els nostres agents no es desplaçaran a cap administració pública o privada amb la finalitat de dur a terme les gestions habituals.
Quins tràmits són necessaris però no se'n pot fer càrrec la Funerària?
- Notaria: per a l’acceptació de l’herència es necessita la intervenció d’un notari. Si el difunt no ha atorgat testament, la família ha de presentar 2 testimonis que puguin confirmar el seu parentiu. En cas que el difunt no tingui llibre de família haurà de presentar un certificat de naixement.
- Entitats bancàries: cal donar de baixa els comptes bancaris del difunt.
En el cas que el difunt no tingui cap propietat, no hagi atorgat testament i el saldo del compte no sigui alt, es podran fer els traspassos als comptes dels hereus adjuntant la factura de la funerària, sense acceptació d’herència. Els tràmits administratius s’han de dur a terme abans dels primers 180 dies després de la mort.
Què és una assegurança de defunció?
Es tracta d’una pòlissa que es contracta perquè els familiars i / o amics no hagin de fer-se càrrec de les despeses que suposi una defunció.
L’assegurança de decessos gaudeix de certa popularitat a Espanya i l’ofereixen tant les empreses dedicades a aquest sector com altres asseguradores generalistes.
Habitualment es renova automàticament cada any, es tracta d’una prima periòdica i, a partir de certes edats (generalment més de 60 anys), les asseguradores no solen considerar la seva formalització. Algunes, però, ofereixen la possibilitat de contractar l’assegurança a prima única per a persones d’edat avançada. Solen tenir una carència de 2 mesos, excepte si es produeix una mort per accident (sense carència) o per suïcidi (carència d’1 any).
La pòlissa té caràcter vitalici i, per tant, un cop s’ha contractat, es manté fins que l’assegurat decideix finalitzar el contracte o fins a la defunció d’aquest assegurat. Es pot contractar l’assegurança sense ser-ne l’assegurat. El capital assegurat s’estableix de manera automàtica en funció del cost del sepeli a la localitat que s’ha seleccionat i es destina a la cobertura del servei funerari.
Les condicions de cada assegurança poden variar. Aquestes referències són només de caràcter informatiu i no tenen en compte cap assegurança en particular.
Es pot contractar un servei anticipat?
Sí. Es tracta d’una alternativa a l’assegurança de decessos menys habitual però més econòmica, directa i efectiva. Consisteix en decidir en què consistirà teu servei funerari anticipadament. En aquest cas, no es podria contractar per una tercera persona sense el seu consentiment exprés i inequívoc.
Se signa el contracte tenint accés a la totalitat dels serveis oferits per Funerària del Migjorn i es paga l’import complet del servei contractat en el moment de la signatura. D’aquesta manera, s’estalvia la pujada de preus que puguin experimentar les tarifes dels serveis contractats, s’abona exactament el preu del que es contracta i mai no una quantitat superior.
Seguidament, es redacta una acta de voluntats o intencions davant notari perquè consti oficialment el pacte a què s’ha arribat. Aquest servei cobreix tant defuncions naturals com judicials, trasllats nacionals i internacionals i no té carència en cap dels casos.
Com es fa un trasllat?
Trobaràs tota la informació detallada sobre com traslladar un cos intercomunitàriament o internacionalment aquí.
Es pot vetllar un difunt al seu domicili?
Encara que per a la comoditat de la família i de les persones que es vulguin acomiadar del difunt, des Funerària de l’Migjorn no ho recomanem, les vigílies en domicilis particulars estan permeses dins de les primeres 24 hores des del moment de la defunció. Passat aquest termini el cos ha d’abandonar el domicili i serà traslladat al cementiri, tanatori o crematori segons la destinació final del difunt.
Quins tràmits es poden cursar directament?
De tots els tràmits que inclou el nostre servei integral, els que poden gestionar sense la intervenció de la funerària són:
- Certificacions Literals de Defunció
- Certificat d’Últimes Voluntats
- Certificat d’Assegurances de Decessos
- Baixa de la Seguretat Social
- Tramitació de la prestació de viduïtat
- Tramitació de la prestació d’orfandat
- Gestió de la cerimònia religiosa
- Gestió de flors i altres ornaments